Снимка: Reuters, архив
fallback

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1 със съответно 24,1% и 11,9%. Това показва месечното проучване на Галъп, проведено в периода 29 януари - 4 февруари.

Третото място запазва ДПС с малко под 7%. След това се нарежда Реформаторския блок с около 5%. Патриотичният фронт са с 4%, Атака - малко над 3%. АБВ се движат около 2%.

Различните електорати имат различни способности да се мобилизират, част от електоратите пък по традиция "се крият", обясняват социолозите и обещават, че данните от следващите месеци ще покажат има ли укрепване при "Атака", какво ще е бъдещето на АБВ и как ще се разпределят гласовете в коалициите, ако в тях се задълбочат политическите различия.

Социологическото проучване показва, че засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората.

Данните за доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво - около и под 30% положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20% положителни оценки за парламента.

По традиция, негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните.

Доверието в правителство и парламент засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето.  

Българите оставаме песимисти. Цели 60% отговарят с песимистичен отговор на въпроса: "Накъде върви България - към по-добро или към по-лошо".

Тези нива изглеждат сходни с нивата от предния мандат на Борисов и малко по-оптимистични в сравнение с управлението "Орешарски", отбелязват социолозите от Галъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

муспи

преди 8 години

Поредното цинично напомняне че няма никакви избори, че няма и партии, гласовете не се броят а си назначават който си искат. Кои? Евреите - чечено-хазаро-тюркски хибрид на служба на дявола.

99

Анонимен

преди 8 години

Борисов като най-популярния и одобряван български политик. Той запази този си ореол и в ролята на опозиционен лидер, а властващите по това време БСП и ДПС всячески се опитваха да засилят усещането, че ГЕРБ няма алтернатива. Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе най-крещящият пример, но далеч не единственият.

98

Анонимен

преди 8 години

Началото на края на БорисовДоскоро премиерът Борисов имаме безупречно тефлоново покритие. Но един въпрос и две събития от последните дни подсказват началото на края на ерата "Борисов

fallback