Снимка: Полина Гергушева/bTV

През последните 20 години свикнахме, когато се качим в градския транспорт да звучи родна чалга или сръбския й аналог. И през последните дни ако се качите по линия 84 можете да се натъкнете на плакат за предстоящ концерт на Шабан Шаулич. В някакъв по-добър вариант звучи комерсиалната и втръснала западна поп музика, макар и от български радиа.

Какво е обаче усещането да се качиш в автобуса и да чуеш "Капитан Петко Войвода" или песента за Райна Княгиня?

Има и такова чудо! Шофьорът-патриот, който пуска тази музика е Илия Ранев, разказва bTV. Той върти волана по линия 120 от жк. Левски Г до Зоопарка. Всеки ден по 8 часа всеки ден, като освен, че обича работата си си има любим музикален съпровод - на патриотични български песни.

Илия е шофьор на автобус вече 28 години. Започнал едва на 21. Всички в семейството му били шофьори - станал и той. Твърди, че милее за всичко българско, не се оплаква и мрази мрънкащите хора. От политика не се интересува, защото не я разбира.

"Тази работа действително не е само тежка физически, но и психически. Натоварено е много, даже претоварено. Движението е съвсем друго, не е като преди години. Колите стават повече, участниците в движението още повече и шофьорите като са с купени документи повечето от тях и се получават инциденти. Аз не се занимавам с политика и не ме интересува политиката. За обща култура преглеждам новините ако имам време. И най-вече слушам времето", разказва Илия.

Автобусът му се разпознава веднага - по знамето. Над първата врата гордо стои българският трибагреник. Казва, че един истински българин трябва да познава българското знаме и да го носи в сърцето си. А музиката – тя е радост за ухото и сърцето. Казва също и че често си пее, а хората, които се возят в автобуса му запявали с него.

"Има хора, които са плакали от щастие. Понеже много рядко са слушали такива песни, те са ги слушали, но не на обществено място и то в автобус. Понякога са учудени как може народна музика да се слуша. Жадуват така да се каже за българска музика", допълва Илия Илия Ранев.

49-годишният шофьор има 3 деца - момиче и две момчета. Казва, че ги възпитава да бъдат като него - да слушат българска музика и да обичат родината си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase