Снимка: Reuters. архив

106 300 лв. е приготвила държавата за провеждане на кампанията за избор на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщава вестник "24 часа".

Средствата за кампанията по избора на генерален секретар на ООН са предвидени в бюджета на Министерството на външните работи още в края 2015 г. Те са част от общо 20-те млн. лв., които се разпределят за дейността на посолствата ни през тази година.

Все още не е правено планиране как точно ще бъдат похарчени тези средства и дали ще бъдат наемани външни изпълнители за лобиране и пиар. Тези решения трябвало да бъдат взети от комисията по кампанията, която Външно тепърва ще създаде.

Ирина Бокова бе официално номинирана за главен секретар на ООН с писмо на външния министър Даниел Митов. Той го изпрати до ООН във вторник вечерта.

Името на Бокова бе посочено като български кандидат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. Това бе последното решение на кабинета, преди да бъде назначено служебното правителство на Георги Близнашки. През 2015 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че препотвърждава решението за издигане на Бокова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase