Снимка: flickr
fallback

Изобретателни българи са открили начин да заобиколят международните забрани и да снабдяват неограничено родните гурбетчии извън граница с ракия.

"Контрабандата" в ЕС върви гладко, затворена в буркани най-често с кисели краставички или домати, които се изпращат чрез куриерски фирми, съобщава "Труд".

Въпреки че в повечето страни действа забрана за внос на алкохол и тютюневи изделия, а в други страни той е разрешен, но с лимит, повечето куриерски фирми отказват пращането на такива стоки, за да си спестят главоболия.

Причината е, че според изискванията по закона за акцизите и данъчните складове, за да пътуват, алкохолът или цигарите трябва да имат установен произход и платени налози, обясняват доставчиците.

Във Великобритания, например, не налагат ограничения за вноса на алкохолни и тютюневи изделия, но за лична употреба и когато продуктите са закупени от страна от ЕС и техният произход може да бъде доказан с фактура или касов бон, гласи официалната информация на посолството ни в Лондон.

Заради голямата разправия да изпращат алкохола легално и в определени количества, някои българи са намерили начин да снабдяват роднините си зад граница с желаните стоки, като на първо място сред тях е домашната ракийка.

"Масово изпращаме колети с буркани със зимнина. В много случаи, когато някой от тях се счупи, сме откривали, че са пълни с алкохол", разказаха свидетели на родните схеми. По думите им най-често изпращачите изливат водата от обикновените кисели краставички и пълнят на нейно място ракия.

По същия начин се процедира и с доматите. "Направо си правят коктейли "Блъди Мери" и стигат готови", подмятат с усмивка превозвачите, които са виждали какво ли не да се праща към българските общности зад граница.

Оказва се, че разходите по търговията също са поносими. Минималното количество, което може да се прати, обикновено е 10 килограма, за които са плаща 10 паунда такса.

Така бленуваните на Острова родни глезотийки пристигат хем бързо, хем евтино и без много шум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

Новина от серията "измислени"!

14

Анонимен

преди 8 години

Във Демокрацията начина да си добавиш ракия е лесно

13

ракиджия

преди 8 години

Друго врътка е ракията да е двойна преварка и да е над 60 гр., т.е. се явява, като концентрат. Пренасяте разрешеното количество и после разреждате до 40-45 гр. с вода и си пиете на воля по-голямо количество ракия. Аз примерно си сипвам в чашата от концентрата 100 мл. и слагам 2 бучки лед. Те се разстопяват и хем са охладили приятно ракията, хем са е разредили, за да става за пиене.

fallback