Архив: Булфото
fallback

Тайната на осиновяването трябва да отпадне, защото противоречи на основното право на децата да знаят биологичния си произход, регламентирано в Конвенцията за правата на детето. Конвенцията е ратифицирана от България през 1991 година. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева в ефира на Bulgaria ON AIR.

С отпадането на тайната на осиновяването децата ще могат да разберат каква е тяхната медицинска история и кои са родителите им. Предвидени са и срещи, обясни Русева.

Според нея законът досега е действал по обратния начин главно заради притесненията на осиновителите, които не искат да правят тайната на семейството си обществено достояние.

"Идеята е в момента всички осиновители да се обучават. Те трябва да съобщят на детето още в начална възраст, че е осиновено и да го направят по възможно най-добрия за него начин", обясни още тя.

Според статистиката около 3000 са осиновяванията у нас за периода от 2011 до 1014 г., но бройката на децата, които чакат за осиновяване, е двойно по-голям от броя на осиновителите.

Лили Апостолова работи по проекта "Търси се", който има за цел да събира биологични родители с техните вече осиновени деца. По думите й основно човешко право е да знаеш кой си и откъде тръгваш. Ако няма тайната на осиновяването, самото дете расте по-свободно. "Когато аз бях осиновена като малка, никой не ми каза. Научих от една съседка, което е много по-болезнено", призна Апостолова.

По проекта вече има две намирания на две биологични майки. Едното търсене е провокирано от генетично заболяване, което е в основата на искането да се открие биологичния корен, разказа Апостолова.

По думите на Русева промените, които се готвят в закона за осиновяването, ще осигурят баланс между интереса на осиновителите и интереса на биологичните родители. Ако последните не желаят тази тайна да се разкрие, тя ще бъде гарантирана, обеща зам.-министърът.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 месеца

Исключително грешна и вредна интерпретация на медията ви по този закон! Тайната на осиновяването НЕ ПАДА! Недейте да заблуждава хората, защото това може да има карйно негативни последствия за хора, семейства и съдби! Това вашето е изключително идиотско и непрофесионално действие! Оптимизира се начинът по който заинтересованите страни могат да получат информация.

37

Анна-Мария

преди 6 години

Как може дадени бюрократки от Закрила на Детето,непознаващи характера дали на осиновители,разведени...!?От откъси на виждане,комуникации,дадени характеристики от комшии или колеги да зависи от Тях живота на изоставено дете или за деца на разведени родители?Бумащина,която от такива съсипват живота на децата за цял живот.Закони забити в стена безхаберно,подигравка с живота на дадена личност,за отчитане на няква дейност.Мога да пиша и дам много примери на осиновени-Погубени деца!Това не е Закон...

36

Анна-Мария

преди 6 години

Здравейте!С гордост казвам.... -Ако Господ ми даде шанс и в друг живот да имам такава МАЙКА-ОСИНОВИТЕЛ!?Искам да бъде-Тя....Но,баща-осиновител-НЕ....Човека нямаше търпение да почине МАМА и да пламне злобата му ,до като е чешел с маска на лице капризите на съпругата си да отгледа мечтаното и дете-Аз! Захвърли ме на улицата.Бях осиновена на 7г.Помня,че от Закрила Уж на Детето ,как се развива дете в дом на осиновители ,не ни посещаваха!?

fallback