Снимка: БТА, архив

Косвените загуби за селското стопанство от въвеждането на руското ембарго през август 2014 година до края на 2015 година се оценяват на 274 млн. лева. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на парламентарния контрол.

Тя уточни, че преките загуби са в размер на едва 20 млн. лева. "На толкова се оценява прекият пазар, който са имали ембарговите към момента производства в България към руския пазар", каза Танева.

Тя поясни още, че косвеният ефект от ембаргото се оценява на базата на "притиснатите надолу" цени на продукцията в резултат от появилия се излишък на пазара.

Пред депутатите земеделският министър беше категорична, че трябва да се работи за отпадане на санкциите, които налага Москва, за целия ЕС, не за отделни държави.

Така тя коментира информация на независимия депутат Велизар Енчев, според когото редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни.

Депутатът препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Земеделският министър обаче беше категорична, на базата на запитвания до министерствата на земеделието, че посочените от Енчев държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти.

"Всичко, което българската държава и МЗХ към момента може да направи, то се прави", каза още Танева по повод предприетите от България действия във връзка с руското ембарго.

Тя посочи, че съвместна работна група ще работи за подобряване на сътрудничеството в областта. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари.

Сред темите, които ще разисква работната група, са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase