Снимка: flickr
fallback

"Един циганин ме опипа по гърдите", започва разказа си младо момиче, което е преживяло ужаса в столичен автобус.

Но оказва се, че тя далеч не е сама - млади момичета като нея също са ставали жертва на натрапници, които ги опипват в градския транспорт.

"Когато се прибирам от училище ме заговарят разни мъже с въпроса: "Колко е часът", докосват ме. Възрастни хора са закачали и съученичките ми", сподели една от девойките пред БНТ.

"Случвало ми се е някой да си търка тялото в моето. Един циганин ме опипа! Избутах го. Но първият път, когато ми се случи, бях по-малка и се стреснах", добави нейна приятелка.

Важното е жертвите на този вид посегателство да споделят с близките си за преживяното, както и да разберат, че няма от какво да се срамуват.

По думите на адвокат Марин Марковски, който бе помолен да коментира случаите на нерегламентиран физически контакт, жените не трябва да мълчат, защото това ще доведе до повече усложнения.

"Не бих могъл да обясня тази буря от емоции, но ако жената не покаже, че това докосване е нежелано, тогава нямаме никакво престъпление", отсече той.

"Този, който посяга, трябва ясно да разбере, че контактът е нежелан. Това може да стане под различни форми. В психологията на блудника се съдържа елементът на вълнението, на изживяването, но и на притеснението", обясни юристът.

Според него, ако жената се обърне и демонстративно пред всички каже, че това, което натрапникът прави, е грозно и недопустимо, то той ще се притесни и ще се скрие.

"Тези хора не са толкова опасни", подчерта още Марковски и допълни, че ако насилникът продължи действията си след ясен отказ, жертвата може да пусне жалба в полицията.

"Необходими са един или повече свидетели. Бездействието, срамът и мълчаливото възмущение са най-доброто алиби за нахалника. Липсата на реакция превръща нежелания контакт в допустим. Само, когато реагирате, тази грубост се превръща в престъпление", допълни юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

v

преди 8 години

АМИ КАТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЪЗПИТАВАТ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА В ЕДИН МОРАЛ, ОБЩЕСТВОТО СПЕШЕ ЗИМЕН СЪН И ВЪЗПИТАВАШЕ РАЗЛИЧНО?А СЛЕД КАТО ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРПИ ПОСЛЕДСТВИЯТА,АМА ЗАЩО СЕГА ТАКА СТАВА,ДАЙТЕ ДА ТЪРСИМ НАЧИНИ,АМА ПО-ДОБРЕ НЕ ПОСЯВАЙ ТРЕВА,А ПОСЛЕ ДА ТЪРСИШ ПРЕПАРАТИ ПРОТИВ НЕЯ.ВЪЗПИТАВАТ ГИ,ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО ЖЕНИ ЩЕ ИМАТ И ТЕ ТОРМОЗЯТ,МАМЯТ,ПРИНУЖДАВАТ, ИЗНАСИЛВАТ,НЕ ИСКАТ СЕРИОЗНИ ВРЪЗКИ И БРАКОВЕ,НАПУСКАТ ЖЕНИТЕ СИ. А ТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ СА САМО НА ЖЕНИТЕ, АМИ НЕ СА.ЕДИН МОРАЛ!

67

излъгана

преди 8 години

Когато преди известно време тръгвах на работа в 7.00 ч. сутринта - на една от спирките на тротоара до кофа за *** - какво да видя - чисто гол съблечен просто си стои и...помня, че адски ми затормози психиката за месеци напред...на никой не го пожелавам!

66

Анонимен

преди 8 години

Не знам случай в който мъж да се запознал с жена и в автобус да успее да я впечатли, автобусите не са място за свалки ,причината е че всеки които се вози в автобус си затваря личното пространство защото така или иначе му е стеснено.А идеята на флирта е да отвориш личното пространство на този които флиртуваш.Така че наистина такива са пълни ......

fallback