Снимка: Булфото, архив

Правителството обмисля да въведе социална тарифа за тока и по този начин да се подпомогнат по-бедните домакинства, които не смогват със сметките. Обсъжда се вариант до определен брой киловатчаса, примерно 110, тарифата да е по-ниска, а след надхвърлянето им тя ще нарасне, съобщава "Стандарт".

Мярката е наложителна заради опасенията от поскъпване на тока след 1 април, когато електроенергийният пазар у нас вече ще е напълно либерализиран. В Румъния това доведе до скок с 15-20% на цената през първата година.

Еврокомисията препоръча на българските власти да вземат мерки за намаляването на енергийно бедните домакинства още миналата година. В някои европейски страни в тази категория попадат всички, които харчат повече от 10% от доходите си за ток.

"През април страната ни трябва да определи с помощта на Еврокомисията критериите за енергийна бедност у нас, да посочи групите уязвими потребители, както и мерките за тяхната защита", обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Той допълни, че се готви напълно нов модел на енергийно подпомагане в страната. Новият модел на енергийно подпомагане не означава даването на помощи на всички уязвими, което би било непосилно за държавата, а различни форми на закрила и компенсации, обясниха експерти.

Според данни, изнесени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, около 30% от населението у нас може да бъде определено като енергийно бедно. По сметки на КНСБ такива са около 500 000 семейства.

Сега помощи за отопление през зимата получават 237 000 лица и семейства, като месечно размерът й е 72.20 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase