Снимка: Reuters

Вирусът зика не е опасен за българите, а мерките, които се взимат срещу него са превантивни, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистът уточни пред "Фокус", че вирусът обаче може да бъде опасен за нашите сънародници, които пътуват в Латинска Америка и Карибския басейн, особено в областите, където има много комари.

Фактически зика се разпространява чрез комари, главно чрез т.нар. "тигров комар". Това е особен вид комар, който в нашата страна се среща изключително рядко, посочи проф. Кантарджиев и уточни, че тези комари хапят през деня.

Експертът препоръча на хората, които все пак ще ходят в области, където има такива комари, да използват мазила и спрейове за кожата, които да отблъскват комарите, както и да се обличат с дрехи с дълги ръкави и крачоли, които не допускат ухапване.

Професорът бе категоричен, че вирусът зика представлява много по-малка опасност за здравето на българския народ като цяло, отколкото грипната епидемия.

По думите му в момента у нас няма епидемично развитие на грипните вируси, но подчерта, че те се разпространяват по различен начин в отделните области на страната.

Така например в Стара Загора, където в момента има най-много болни, грипът е главно от тип Б.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase