Снимка: МВР
fallback

Внушителната сума от над 581 млн. лв. вади държавата, за да въведе електронната идентификация на гражданите наред с традиционните лични карти, съобщава вестник Монитор.

Въвеждането на е-самоличността е залегнала в специално написан от МС нов закон, който депутатите приеха вече на първо четене и който предвижда тя да може да се активира чрез различни носители - документи за самоличност с чип, банкови карти с чип, други смарт карти и дори мобилни устройства. Сега МВР е обявило обществена поръчка за изграждане на цялостна инфраструктура за електронна идентификация, с която според вътрешния министър Румяна Бъчварова се отваря вратата и към електронното управление.

С огромната сума, заложена в търга, ще се покриват разходите за издаване на традиционни документи, както и последващото плавно преминаване към е-самоличност. "Предвижда се да бъде въведено издаването на нов тип лична карта, която освен сегашните данни, трябва да съдържа и електронен носител с данни за електронна идентификация", се уточнява в документацията. Срокът за изпълнение пък е 11 години.

В обществената поръчка е заложено извършването на куп дейности, сред които проектиране и строителство на многофункционална сграда или няколко такива със съответната инфраструктура, съответния хардуер и софтуер, както и консултантски услуги в рамките на 1000 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Къртят

преди 8 години

Тия много яко ни *, не стига, че сега им даваме 600 млн да въведат тая глупост,по 85лв от човек т.е. да си построят всичко с нашите пари (като тук не включвам и милионите които ще приберат тия и ония под масата) ами след това като стане време да си сменяме личните карти ще ни искат и по един 50-ак за смяната което на 7 млн прави 350 млн в джобчето. Демек ще дадем на някого 1 млрд лева да си направи офиси, инфраструктура и т.н. за да ни изкара по една лична карта. Мнооооого яко И АЗ ИСКАМ !

46

УХА

преди 8 години

ЗА ДА ВИ СЕ ПРИСМИВА ЦЯЛ СВЯТ ..БЪЛГАРИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪС СИГНАЛНИ ЛАМПИ И КУКУВИЧКИ НА ГЛАВИТЕ..ОТДАЛЕЧЕ ДА НИ РАЗПОЗНАВАТ.ЗАЩОТО ПО ТЪРПЕЛИВИ ОТ НАС НЯМАА.

45

Анонимен

преди 8 години

Българинът е натоварен с такива данъци и такси, с такива цени за осветление, отопление и вода, че дори да се види с малко повече пари, те веднага изчезват в зиналата паст на ненаситната държава - ламя.

fallback