Архив: Булфото
fallback

През последните години все по-ясна все повече се затвърждава тенденцията на нарастване на видимите престъпления в България. Около това мнение се обединиха зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. В ефира на Bulgaria ON AIR двамата коментираха криминалните събития от последните седмици.

По думите на Радулов регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., но броят на извършените обаче е много по-голям. "Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50", допълни той.

Oще по темата

Чести били случаите на кражба и палежи на автомобили. "От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват", поясни Радулов.

Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.

Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, заяви от д-р  Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.

Според проучване на телевизията на "Илиянци" боксове могат да се купаят и за 5 лв., а в някои от оръжейните магазини били изкупени, защото интересът към тях бил много голям.

Изчезването на боксовете от магазините е плод на последните престъпления, които се извършиха с това оръжие, смята бившият главен секретар на МВР.  Той допълни, че "във всички специализирани магазини се продават и много хубави ножове, някои от тях са и тактически оръжия на специалните служби".

"Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие - заловен и наказан извършител", смята Радулов.

По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от "харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити".

Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

разочарован

преди 8 години

САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ мвр ОТЧЕТОХА УЖ КИМ СА ПРЕБОРИЛИ ПРЕСТЪПНОСТА Тогава МВР бе госпожа Бъчварова и сега само след месец от стъкмистиката се вижда 119000 ЗА 2015 Г СРЕЩУ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЗА МЕСЕЦ ОТ 2016 Г На половината от тях са убийства.Каква е разликаката от тогава и сега тъй като МВР СИ Е Г-ЖА сТИГА.

14

Анонимен

преди 8 години

Ех Бачварова кои те сложи там където не ти е мястото .

13

zakon

преди 8 години

napravete proben zakon niakoi vleze li ti v sobstvenosta mozesh da go ubiesh i prestapnosta shte namalee s 99%

fallback