Снимка: flickr

Търсенето на работа е работа. За да има бърз резултат, трябва да я търсите така, сякаш сте на работа - неуморно по осем часа на ден. Това е съветът на психолога Николай Борисов от столичната дирекция Бюро по труда "Сердика" към всички безработни.

В интервю за БТА той разказва, че към всеки безработен се подхожда индивидуално и генерализации за проблемите не бива да се правят.

Общото е, че хората трябва да търсят неуморно, като сведат до минимум емоциите, и потърсят специализирана помощ за всички свои дефицити.

Няколко са основните групи безработни, които са най-обезверени и най-често имат нужда от психологическа помощ: хората над 50 години, крайно демотивираните заради злоупотреба на работодателите с трудовите им права, хората със заболявания, включително психически, такива с ТЕЛК-ови решения и част от младежите, които не могат да се преборят с мързела и свръхпротекцията от страна на родителите им.

Необходима е национална кампания, насочена към младите безработни

Според Борисов за младежите е необходима национална кампания "Излез от пантофите", която би обърнала внимание както на самите тях, така и на родителите им за известния факт, че оставането вкъщи след 18 години и отложеното излизане от дома на родителите, може да доведе до непоправими отношения и трудно личностно израстване.

Психологът посочи, че обезверяването на безработните често е в резултат и на депресия, но сама по себе си депресията е процес, повлиян от много фактори, които трябва правилно да се изведат на съзнателно ниво.

При младите нерядко оказва влияние мързелът и манталитетът на българското семейство, смята Борисов. По думите му младежите остават в дома след 18, с измамната представа, че спестеният наем е печалба.

Така те продължават да се хранят вкъщи, да се чувстват деца, да очакват обгрижване и да отлагат търсенето на работа за след удоволствието - след лятното море, след зимните ски и т.н. В такива случаи психологът мотивира младите хора, като им разяснява как могат да имат така жадуваната, но трудно постижима самостоятелност и лична свобода. Стъпка по стъпка.

Непреодоляни психични травми са причина за депресивни състояния

Друга причина за депресивни състояния сред безработните често е и непреодоляна психична травма на предишното работно място. Тя може да е толкова силна, че човек не може да преодолее опасенията си, че няма да се повтори.

Борисов допълни, че честотата на тези проблеми показва че "психоклимата" на пазара на труда по-скоро не е добър.

Не са малко и случаите на т.нар. феномен "прегаряне" в работата.

В тези случаи безработните или настойчиво се стремят да сменят професията си, но не знаят с каква или са толкова демотивирани, че се опитват по-скоро да намерят отново някаква мотивация на подобна позиция.

Дългогодишно заетите в една област понякога отричат, че трябва или е възможно да се занимават с нещо друго. Други с подобен профил изпитват страх и трудност в адаптирането на пазара на труда за новостите в начините на търсене на работа и документите за кандидатстване, опасяват се и от напредналата си възраст.

Същото се отнася и за безработни с редки и специфични професии, които не са търсени в момента или отмират.

Проблем е псевдотърсенето на заетост с цел да се докаже "другите са виновни"

Николай Борисов посочи, че не на последно място проблемите се дължат просто на характеропатии в отделните частни случаи - много хора си мислят, че са мотивирани да работят, но всъщност подсъзнателно не искат и проваляйки се, се самоубеждават или поне оправдават за неуспеха си с различни измислени доводи, в духа "другите са виновни".

Те обикновено демонстрират псевдотърсене на заетост, за да покажат нещо друго - да се изкарат жертва, просто да отбият номера, да угодят на някого, който ги задължава, в някои крайни случаи дори за да имат възможност да се конфронтират с някого и пр. Такива случаи демонстрират и разнообразни характеропатии.

Хората стават все по-отворени към психологически консултации

Николай Борисов коментира, че за всеки безработен обикновено са необходими повече от две консултации с психолог, ако има проблем при търсенето на работа. Много от хората имат стереотипи, че в Бюрото по труда не могат да си намерят работа и когато видят многото възможности, които предлага, променят това свое схващане.

Най-важното е, че разбират преди всичко посредническата му функция за обучения и заетост, отбеляза психологът.

"Когато има заявка за свободни работни места, ние им намираме работа, но не само в този случай можем да им помогнем, ние ги подкрепяме преди всичко в това сами да търсят мотивирано и правилно, да представят добре себе си и предложат адекватно своят труд", допълни психологът.

Хората стават все по-отворени към подобен тип психологически консултации и помощ и след първата консултация искат да направят втора. При продължителната безработица винаги се стига до емоционални проблеми и помощта от психолог е повече от необходима, смята Борисов.

Той апелира тази помощ да стане държавна политика и в случаите на разстройства и проблеми от психологичен характер да се поеме от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase