Снимка: архив, Булфото

Ден след като стана ясно, че в учебниците може да пише съвместно съжителство вместо турско робство, просветният министър Тодор Танев застана зад определението робство. 

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза Танев и добави: "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти".

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев.

Още по темата
27 яну 2016 13:22

Той обясни и че има различни видове робство. 

"Индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", беше категоричен още министърът. 

Той обясни, че преди две години, преди една също, Министерството на образованието е поискало от БАН, Великотърновския и Софийския университет да дадат научен отговор дали този период от време е робство. До момента отговор нямало. Танев даде да се разбере, че все пак предстои научна колегия скоро да даде определение.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът. 

Той припомни, че има и трети възможен термин - владичество. 

Министърът беше категоричен, че какъвто и термин да се въведе, няма да позволи нито едно дете да бъде наказано, ако използва "турско робство".

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", каза още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase