Снимка: Булфото

Случаят със смъртта на 18-годишният Тодор от Враца за пореден път повдигна въпроса за насилието на улицата и борбата с него. Дори да оставим настрана въпроса кой кого и колко е бил, шокиращ остава фактът, че на боя е имало доста свидетели, които просто са наблюдавали и снимали трагедията на улицата.

Само преди ден пък шофьор нападна с бокс шофьор на автобус в София. Пред погледа на десетки пътници. Още пресен е случаят в началото на месеца, когато тинейджър преби брутално пътник в автобус в Бургас заради направена забележка към гаджето му. Отново пред хората, пътуващи в автобуса.

Безразличен ли е българинът към насилието по улиците? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели преди седмица.

Очаквано анкетата, в която гласуваха близо 2040 души, събра доста полярни мнения.

Мнозинстовото от отговорилите – 34%, смятат, че българинът не е безразличен, но се страхува какво би му се случило, ако се намеси в разгорял се конфликт на улицата.

Други 30% също изказват подобно мнение, като споделят, че насилието напълно е завладяло улицата у нас и сам човек без подкрепа не може да направи нищо в такъв критичен момент.

Не липсват и тези, които са крайно критични към поведението на българина, защото според тях той е напълно апатичен и не помага на човек в беда. Това смята почти всеки четвърти, отговорил в анкетата ни – 24%.

Едва 5% са тези, които са твърде убедени, че българинът е състрадателен и помага винаги, когато може. А щом не го е направил в тези случаи, значи явно не е имало как.

7% от останалите пък са категорични, че от единични случаи не може да се правят заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase