Снимка: Архив Reuters

Почти всеки човек пие алкохол. Но наистина ли е нормално да пием традиционната чашка вечер? Къде е границата между пристрастяването и кога трябва да се потърси помощ. Проблемът с алкохолизма личен ли е или обществен? На тези въпроси потърси отговорите екипът на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Психологът и фамилен терапевт Милена Ненкова обясни, че всеки е зависим от нещо - телевизията, храната, кафето, алкохола, цигарите.

"Всички тези неща ни правят някаква услуга. Най-често те ни разсейват от това, което се случва вътре в нас. Ние извършваме това, за да не чувстваме", обясни специалистът.

Милена Ненкова смята, че обикновено зависимите хора са от дисфункционални семейства. Разводът, насилието или смъртта на родител в ранна детска възраст са предпоставка, обясни психологът.

Специалистът допълни и че зависимостта маскира други проблеми.

"Когато в семейството има зависим, цялото семейство се структурира около този човек", отбеляза Милена Ненкова. Тя уточни и че в България е нормална употребата на алкохол.

"Алкохолът е достъпен. Вечерната доза е съвсем в реда на нещата. Но хората почват да търсят вече подкрепа в по-ранна фаза на проблема", добави Милена Ненкова.

По думите й най-важно е зависимият човек да признае, че има проблем. Минимумът на лечението е две години.

А къде консумацията на алкохол е най-голяма? Какви са причините за алкохолизма и как може той да бъде предотвратен? Вижте във видеото на предаването "ДНЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase