Снимка: Булфото
fallback

"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а се премества от 6-и в 9-и клас, обяви пред bTV заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя коментира набиращия сила скандал с махането на ключови произведения от учебниците по литература в училище.

Oще по темата

По думите на Кастрева нарушената комуникация е причината да се стигне до гневните изблици срещу промените в учебните програми.

"Съгласете се, че самосъзнанието не се преподава само в часовете по литература, а се формира от цялостната програма", заяви зам.-министърът на образованието.

В 6-и клас само 40% от часовете са за нови знания. Има петима български автори, които се учат в 6-и клас, уточни Ваня Кастрева.

Тя успокои и родителите, че част от песните на Добри Чинтулов ще се учат в 6-и клас, а друга част от тях в 7-и, когато ще се преподава само българска литература. Произведението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" обаче няма да се изучава.

Зам.-министърът увери, че в новите планове се предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения, тестове и свободно избираеми автори и произведения.

"В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведения, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот", посочи още Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

До БЪЛГАРИННе ти ходи този ник, но както и да е. Искам да ти кажа, че ако следваме твоята логика, всички майки трябва от Ден 1 да говорят на децата си само на английски, френски или немски, за да са готови отрано за гастарбайтери, съгласен ли си? Вярно е, че никой не те пита за История Славянобългарска, но не вреди ако можеш ти да им кажеш за нея ...и за много други неща, коите ТЕ нямат. От опит ти го казвам.

31

Анонимен

преди 8 години

За мен е правилно да се премести в 9- ти клас. По-добре ще разберат значението й. Сега учениците са по-инфантилни в срванение с техните родители на тази възраст.

30

Васо

преди 8 години

"Зам.-министър успокоява: Паисий не пада, местим го!" Апокалипсис, Армагедон, Содом и Гомор някакъв. Те го местели, представяте ли си. Те местят великите Захари Стоянов, Ботев, Вапцаров. Те, чиновниците. И робството изместиха с присъствие.

fallback