Снимка: Булфото

"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а се премества от 6-и в 9-и клас, обяви пред bTV заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя коментира набиращия сила скандал с махането на ключови произведения от учебниците по литература в училище.

Още по темата

По думите на Кастрева нарушената комуникация е причината да се стигне до гневните изблици срещу промените в учебните програми.

"Съгласете се, че самосъзнанието не се преподава само в часовете по литература, а се формира от цялостната програма", заяви зам.-министърът на образованието.

В 6-и клас само 40% от часовете са за нови знания. Има петима български автори, които се учат в 6-и клас, уточни Ваня Кастрева.

Тя успокои и родителите, че част от песните на Добри Чинтулов ще се учат в 6-и клас, а друга част от тях в 7-и, когато ще се преподава само българска литература. Произведението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" обаче няма да се изучава.

Зам.-министърът увери, че в новите планове се предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения, тестове и свободно избираеми автори и произведения.

"В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведения, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот", посочи още Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase