Снимка: Булфото
fallback

Емблематичната "История славянобългарска", както и възрожденските "Къде си вярна, ти любов народна", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене", падат от учебника по литература за 6-ти клас, съобщава "Труд”, като се позовава на публикуваните от Министерството на образованието програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас.

Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас, сочи проверката. Така например стихотворението на Христо Ботев "Хайдути" се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас пък отпаднаха "Родната реч" на Иван Вазов и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". Тези две произведения ги няма в програмите нито за 6-ти, нито в 8-ми клас.

Началният текст на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Така младите ученици няма да обогатяват знанията си за Паисий Хилендарски, но за сметка на това по-рано ще се срещнат с “Робинзон Крузо”.

"Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене", посочи пред "Труд" Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

На практика обаче все още не са публикувани всички учебни програми и така не е ясно какво отпада окончателно от учебниците в средното образование и какво ще остане. В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни планове за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Повечето учители обаче недоумяват защо промените се обявяват на парче.

Сериозни промени ще има и в учебните планове по история. Така учениците в 6 клас вече ще учат родна история, която ще обхваща периода от създаването на българската държава при хан Аспарух до краят на Второто българско царство при Иван Шишман.  В момента учебният материал по история за шести клас включва периода от Възраждането до Руско–турската освободителна война.

Учебният материал в момента включва делото на будителите Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, както и на революционерите Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски и др. Според новите проекти обаче тези уроци ще бъдат отложени в по-горен клас и шестокласниците вече ще учат по-ранната българска история, съобщава “Монитор”.

Наблюдатели вече посочиха, че готвената нова програма по история напомня много на тази, по която се е учила през 70-те и 80-те години на XX век, когато също се е спазвал хронологичен ред.

Сериозни промени предвижда и проектът на учебна програма по история за осми клас. Според нея учениците ще изучават материал, който в момента попада в учебниците за 9-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 8 години

Ако е вярна фразата, че "народът е историята си", то кои сме ние? Защо сами се опитваме да заличим паметта си? Трябва да има обществено обсъждане. Нямаме никаква трибуна да изкажем възмущението си. Поредната глупост, която ни кара да се отречем от това правителство!

67

Кристина

преди 8 години

До АнонименНапъно си прав!

66

Вуйчо

преди 8 години

То пък сега все едно някой ги четеше в 6ти клас.

fallback