Мустафа Хаджи. Снимка: БТА
fallback

Всяка година от бюджета на Мюсюлманското изповедание се отделят средства за ремонт на вакъфски имоти, като с предимство са тези, които имат приходи, както и тези, които са в лошо състояние, обяви главният мюфтия Мустафа Хаджи в мандатния си отчетен доклад за изминалите пет години на мюсюлманската конференция в НДК.

Според данните му за последните пет години са реконструирани 13 вакъфски имота и са придобити 61. Ремонтите на джамии в някои населени места са част от дейността на отдела "Вакъфи" на Главното мюфтийство, каза Мустафа Хаджи. Той допълни, че през мандата са ремонтирани 36 джамии и са построени 27 нови джамии.

За построяването на джамии Мюсюлманското изповедание търси спонсори, които подпомагат техния строеж, а след това те се стопанисват от мюсюлманите, заяви главният мюфтия.

Той съобщи, че през 2013 г. е бил открит Научноизследователски център към Висшия ислямски институт. Целта на центъра е да помага по научен път да се представя исляма и ислямската култура в България, обясни Мустафа Хаджи.

Той каза, че е бил открит и социален отдел, който се занимава с благотворителна дейност, като при природни бедствия се организират кампании за набиране на средства и за разпределянето им между бедстващите в съответния регион. Със скромните средства на изповеданието и с активната подкрепа на мюсюлманската общност социалният отдел е осъществил проекти за над 3 000 000 лева, отчете Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия каза, че през изминалия период е била въведена и централизация на финансово-счетоводната дейност на изповеданието, като за целта е бил въведен нов счетоводен софтуер и нова счетоводна система.

По-рано днес стана ясно, че в страната има общо 1317 регистрирани настоятелства, като излъчените делегати за днешната редовна Мюсюлманска конференция са 1177, а към тях се прибавят и 47 делегати - по право.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

дясен

преди 8 години

До АФЪЗ-достоверен исторически факт е,че най-много църкви в България са построени през т.нар." турско робство",ако не вярваш питай проф.Г.Марков....?

47

случаен

преди 8 години

До ТЯХНАТА-трябваше да го пишеш-в 400 джамии и църкви през миналата година ....... поради липса на посетители и това е причината да не върви футболът в България...?

46

Мартин

преди 8 години

Защо скрихте коментара

fallback