Снимка: Ройтерс
fallback

Производители на храни и напитки настояват в законодателството за храните да бъдат записани санкции за местната власт, ако кметове и общински съветници си затварят очите за незаконно производство на храни в съответното населено място. Това разискваха представители на бизнеса на кръгла маса за законодателни промени за хранителната верига, които подготвя агроминистерството.

Многобройните промени целят да се постигне ефективен и качествен контрол, както и да намалеят сивият сектор и броят на предприятията, които работят нелегално в страната, заяви д-р Галя Костадинова, експерт в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Експертите коментираха, че се предвижда санкциите да бъдат завишени, за да имат по-силен дисциплиниращ ефект. Те обаче отказаха да цитират конкретни примери с обяснението, че проектът не е завършен.

Един от вариантите да се заобикаля законът е цеховете, които произвеждат храни, да се регистрират само по Закона за устройството на територията (ЗУТ), но не и по законодателството за храните. Другият вариант е те изобщо да не са регистрирани, коментираха представители на бизнеса.

"Най-големият проблем е, че като заобикалят тези разпоредби, има възможност нерегламентирано да съществуват обекти, в които се произвеждат храни. Ясно е, че както местната общност, така и местната администрация знаят за това. Ако се прилагат разпоредбите и на настоящото законодателство, това може да бъде избегнато. Но с новите текстове в предложения закон за храните тези рискове ще се минимизират", заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

"Да не се залъгваме, че някой кмет или общински съветник не знае за съществуването на незаконни цехове“, коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Тя настоя незаконните обекти да получават не просто предписание за регистрация, а адекватни санкции, като припомни скандала от лятото, когато Агенцията по храните откри производство на лед в нехигиенични условия край град Ахелой.

Тепърва ще стане ясно при представянето на проекта как точно местната власт ще бъде задължена да уведомява за нелегалните обекти и дали ще има санкции за кметовете, ако не го направят.

"Съществуването на сивата икономика е факт заради възможността продуктът от легално предприятие да бъде дистрибутиран нелегално, а при сегашния закон няма основание превозвачът да бъде санкциониран", заяви Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Промените в Закона за храните предвиждат изисквания при транспорта на храни от животински и неживотински произход и процедура за регистрация на автомобилите за транспортиране на храни. Ще има специални правила за опаковките и етикетите, за търговията с храни от разстояние, както и изисквания към хранителните добавки, които се пускат за първи път на пазара.

Агенцията по безопасност на храните ще регистрира обектите за директни доставки до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно. Заводите за бутилиране на минерални води ще бъдат регистрирани от Регионалните здравни инспекции към здравното министерство, предвиждат промените.

В подготвяните изменения в закона за храните ще има специална глава за мерките за управление на кризи, извънредните ситуации и измамите, свързани с храните, съобщи д-р Илиян Костов, експерт от МЗХ.

Законодателният пакет на МЗХ включва три нови закона - за хранителната верига, за храните, за оценка на риска по хранителната верига и изменения в закона за ветеринарномедицинската дейност.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Pomduterre

преди 8 години

Sofiiskata aristokratichna komunisticheska monarhia v agonia?!:-)

1

Анонимен

преди 8 години

Легалните производители трябва да се занимават само с бюрократичните олигофренщини на държавата.държавата не се занимава с корумпираните си служители с мега заплати. Всички инвеститори вън от тоя бардак!

fallback