Архив: Булфото

Когато млад човек стане насилник, причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е, когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е да чупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея, не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. За да се стигне до този момент, има много несвършена работа", добави Добринов.

Семейство и култура - оттам се подават ценностите, от които берем плодове. Като възрастни ние даваме много обещания и когато не ги спазваме, децата растат в среда, в която разбират, че правилата важат за някой друг, но не и за тях, обясни Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Лошото е, че голяма част от младите хора на България растат в среда, в която няма спокойствие, обясни психологът.

Канализирането на енергията, особено в тийнейджърска възраст, е един изключително важен момент за всеки един юноша. Там някъде се къса връзката със семейството и с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят", добави Добринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase