Архив: Булфото
fallback

Когато млад човек стане насилник, причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е, когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е да чупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея, не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. За да се стигне до този момент, има много несвършена работа", добави Добринов.

Семейство и култура - оттам се подават ценностите, от които берем плодове. Като възрастни ние даваме много обещания и когато не ги спазваме, децата растат в среда, в която разбират, че правилата важат за някой друг, но не и за тях, обясни Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Лошото е, че голяма част от младите хора на България растат в среда, в която няма спокойствие, обясни психологът.

Канализирането на енергията, особено в тийнейджърска възраст, е един изключително важен момент за всеки един юноша. Там някъде се къса връзката със семейството и с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят", добави Добринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 8 години

Фактът, че обсъждането на темата прерастна в обидно плюене, говори повече от всичко написано !Да, факторът семейство е основополагащ, а лошият пример ражда" два типа индивиди :1. Такива на които психиката е обременена до живот и имат и винаги ще имат проблем с общуването с околните.2. Такива, които са отвратени от преживяното и неистово се борят техните семейства да са коренно различни от това в което са израснали. За съжаление и в двата случая негативите са налице !

36

Ася

преди 8 години

До Анонимен А аз, не можах и не мога да простя на баща ми, пречупил с авторитарния си и много мръснишки характер, детството и младостта на мен и брат ми. На майка ми - още по-малко мога да простя безхарактерността и неумението да обича, тя просто се подчиняваше, слугуваше, пазеше да не го ядоса, а т.н." КУЛТУРА" на семейни отношения, просто беше насилие, жестокост и агресия,... Е, какви хора излизат от тоя ад? Най-малко - насилници, комплексари с объркани ценности, за цял живот!

35

Гимназиста

преди 8 години

Спазването на правилата е едно от основните условия, необходими за дадена общност. Но има и други, като вярата, че усилията положени в градивна посока ще сполучат, че ще се стигне до завършек, че ако се случи нещо ще има кой да подкрепи отделния индивид в трудностите. За съжаление в Бг-условията тази вяра липсва. И е нормално да липсва, при положение, че накъдето и да се насочат усилия ще се намери някой да отрича, и да се подиграва. И много хора споделят тази култура, и спират всяко развитие.

fallback