Снимка: Български антарктически институт

Българският полярен изследовател проф. Христо Пимпирев пребори пневмонията и бе изписан от болница, съобщиха от Българския антарктически институт.

Професорът бе стабилизиран след операция по евакуирането му от българската база в Антарктида заради вирусна бронхопневмония.

Пимпирев е имал простудни симптоми от няколко дни, но състоянието му рязко се е влошило в събота вечерта, съобщи преди дни БНТ.

Тогава професорът бил прегледан от испански лекари при изключително тежки метеорологични условия и бил евакуиран на ледоразбивача "Есперидес", който пътувал към чилийското пристанище Пунта Аренас.

В крайната точка на пътуването проф. Пимпирев бе приет в болница в Чили. 

Днес от Българския антарктически институт съобщиха, че резултатите от задълбочените изследвания са показали, че инфекцията е овладяна и не е нанесла поражения на засегнатите органи. За няколко дни той остава под ежедневни лекарски прегледи.

От екипа на проф. Пимпирев отправят благодарност към испанската база и лекарите от кораба "Есперидес", които са помогнали в овладяването на кризисната ситуация с установената пневмония на ръководителя на антарктическата ни експедиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase