Снимка: Facebook
fallback

8-годишно момиченце с изключително рядко заболяване се нуждае от нашата помощ. Малката Ивалена страда от автоимунна епилепсия. В цял свят има известни само 6 подобни случая. За терапията й са нужни средства, които са непосилни за семейството.

За пореден път Ивка е в интензивния сектор на клиниката по пулмология в Специализираната болница за лечение на деца в София. Докарана е преди дни в кома, след поредните епилептични пристъпи. За радост, вече е будна.

"Автоимунната епилепсия е наистина предизвикателство за съвременната медицина, тъй като в целия свят има, без преувеличение, описани случаи, които могат да бъдат преброени на пръстите на двете ръце. Ивалена многократно постъпва за лечение и проследяване в нашата клиника и за най-голямо съжаление всеки път идва във все по-тежко увредено общо състояние", обясни пред bTV началникът на клиниката по пулмология доц.д-р Даниел Илиев.

Тази болест не се лекува. Може да бъде спряно развитието й с терапия в германска клиника, където Ивалена е била вече няколко пъти.

"Стига се до един момент, когато антителата стигат до една нормална норма и се ходи веднъж годишно само за контролни прегледи и изследвания да се проследява състоянието. Няма в България такъв случай, 6 са общо в света", разказа майката Антоанета Гергинова.

Заради липсата на средства момиченцето е пропуснало последните два курса от лечението и състоянието й рязко се е влошило. Нужни са около 30 хиляди лева за двуседмичната терапия, от която на първо време се нуждае Ивка.

За да се стабилизира здравето й обаче, момичето трябва да ходи в германската клиника на всеки месец и половина, а семейството няма нужните средства.

Ако искате да помогнете, можете да дарите средства на тази сметка: BG38UBBS80021099761130 банка ОББ BIC – UBBSBGSF

Повече информация ще намерите във Facebook страницата "Да спасим Ивалена". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 14Какво значение има! Дете в нужда! Дано успеят да го излекуват!

15

до 13-ти

преди 8 години

Добре,ти смяташ ли,че за толкова рядко заболяване има възможност за пренатална диагностика?

14

пупи

преди 8 години

ББ някога дарил ли е един лев за нещо?

fallback