Снимка: bgonair.bg

Свидетели сме на страшна агресия в обществото, заяви проф. Вихра Миланова, ръководител на психиатричната клиника към Александровска болница в София и национален консултант по психиатрия, в ефира на Bulgaria ON AIR. Повод за коментара й стана смъртта на 18-годишния Тодор, който бе пребит във Враца.

"Мисля, че това е един синдром на прехода. Като че ли много неща се струпаха и не само, че се струпаха, а акумулираха. Понеже всичко ни е наред - започнахме да се избиваме и помежду си", коментира тя.

Проф. Миланова допълни, че през последните 25 години хората са загубили социалната си сигурност и нямат никакво доверие в институциите.

По думите й насилието започва още от ранна детска възраст и няма значение дали децата са обект или свидетели на агресия. Тя уточни, че чуждестранни изследвания показват, че между 17% и 20% от хората са склонни на подобни агресия.

"Като че ли напоследък станахме свидетели на изклучителна толерантност към вербалната агресия и тя не ни прави впечатление. Вербалната агресия е немалка част от тази жестокост, която ни заобикаля", допълни проф. Вихра Миланова.

Според журналистката Милена Нейова в България има оскотяване на обществото на всякакви нива. Преди години нейната баба Емилия Бузова също е била нападната и бита заради жълти стотинки. Месец по-късно е починала в агония от раните си и до ден-днешен няма възмездие за убийството й.

"Случаят във Враца е много по-драстичен, защото става въпрос за едно младо момче, докато баба ми беше доста по-възрастен човек. Там трагедията е още по-голяма - видях как бащата плачеше и обясняваше какво е да затвориш очите на сина си. Такъв ужас не мога да си представя", коментира Нейова.

По думите й хората не очакват и не вярват в справедливия процес и искат саморазправа и линч, което е страшното.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase