Архив: Булфото
fallback

Имаме много набези над учители, виждаме повече физическите саморазправи, но става въпрос за 2000 подобни случая, включително и психически набези, за последната година, каза Юлиян Петров от синдиката на учителите.

В последно време зачестиха побоите над учители. Преди няколко дни в Севлиево майка преби учителка пред очите на децата от втори клас. Причината твърде тривиална - намокрените чорапи на детето й. Вследствие на побоя преподавателката е с обездвижена ръка и наранено око.

От синдиката са поискали да бъде направена статистика в МОН за тези случаи, но директорите на училищата невинаги информирали регионалните инспекторати при случаи на насилие.

Oще по темата

По думите му обаче големият проблем е дефицитът на доверие от българските родители към учителите и училището.

"Ако погледнем 30 години назад обсъждането с учител на дадена оценка беше недопустим въпрос", каза още Петров пред bTV.

"Ако погледнем към Англия и Финландия, това е недопустимо. Когато ги попитахме дали имат подобни проблеми те дори не разбраха въпроса ни", даде за пример Петров.

Той обясни, че зачестяват случаите, при които родители отиват в училището с адвокат, за да питат за оценките и поведението на децата си. Много често срещано явление са заплахите към директорите и учителите.

Учителската професия е сред най-стресиращите - тя е подложена на натиск и от обществото и от учениците, допълни експертът.

Наред с това има страх сред съсловието да изнася случаи, когато се бити, защото се опасяват от реваншизъм от страна на родителите, убеден е Петров.

Преподавателите не се чувстват защитени в училище, то трябва да стане затворена система и външни лица да не бъдат допускани без разрешението на директор или класен ръководител, убеден е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 2 (Сашето)Пожелавам ти следващия път, когато биеш учителка, мъжа и, баща и или брат и да ти покаже "на живо" как се инвалидизира.

16

учител

преди 8 години

До АнонименНАЙ-ДОБРЕ СИ ГО ВЗЕМИ У ДОМА.И НЕ ТОРМОЗИ ХОРАТА СЪС СВОИТЕ КОМПЛЕКСИ.

15

Анонимен

преди 8 години

Всички се възмущавате, но ако детето ви се е провинило, поне 99% ще постъпите по същия начин, за да го отървете. А едно време за майка ми целия свят беше прав, само аз виновната лъжкиня...

fallback