Роми на опашки за социални помощи. Снимка: "Монитор"
fallback

Държавата храни сирийците, а на нас ни дава боклуци. Това се ожалиха десетки роми, събрали се пред пунктовете за раздаване на безплатни хранителни пакети.

От вчера социално слабите жители на София получават по 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,5 литра компот и 1 кг конфитюр. Останалите 16 продукта, сред които олио, захар, вафли и бисквити, нуждаещите се ще получат напролет.

Раздаването на храните на два пъти се налага, защото една от фирмите производител обжалва обществената поръчка. Това обаче разгневи събралите се пред пунктовете във "Факултета" и на Сточна гара.

"Олиото на бежанците са дали. Аз как да сготвя без олио? Дали ни леща, при това и малко дават. Имам 5 деца и 10 внуци. Идва Василица, това, което съм взела ще го изядем за един ден“, негодуваше възрастна ромка пред "Монитор".

Други пък недоволстваха, че продуктите, които получиха били некачествени.

"Тая леща ще я варим 2 часа. И краставите шпагети не искаме", обясняваше млада мургава майка, чакаща на опашката сред събратята си.

Въпреки недоволството само 2 часа след като двата пункта отвориха, над 100 нуждаещите взеха кашоните си с пакетирана храна.

За разлика от мургавите бедняци, малкото пенсионери наредили се на опашката за помощи бяха доволни от получените пакети.

"Пенсията ми е 200 лв. Стига ми за тока, водата и лекарствата. Затова тези продукти са ми от голяма помощ", разказа баба Стояна.

"Пенсията ти била малка, а какво да кажем ние, безработните? Няма работа за нас, затова ще крадем. Не може да стоим на тъмно, я!", прекъсва я млада разгневена ромка.

90% от чакащите пред пунктовете на БЧК са безработни. Малка част от тях са работили в сметосъбиращите фирми, но сега разчитат само на социални помощи.

По данни на социалното министерство около 255 000 българи ще получат хранителни пакети. Това са хора, които получават енергийни помощи и тези, които са били жертва на природно бедствие от 2012 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Кукувица

преди 8 години

Мен пък ме мъчи простият въпрос- Защо трябва българите да хранят ромите и бежанците?В Дания и Чехия искат от бежанците да си плащат престоя. Колкото до ромите...Много просто. Който не работи- не трябва да яде.

107

българка

преди 8 години

Аз пък искам и мен да ме хранят - пък и за един ден, все е нещо! Ама уви, аз плащам да ги хранят тях и всички останали, а моите деца са лишавани. Дори мизерните им 35лв не дават, а тези взимат интеграционни и прочие по 150лв на дете!?!?! Е, това е да си българин!

106

Анонимен

преди 8 години

Ей...писна ми да плащам данъци и т.н. с които да финансирам изплащането на детски на тези рОмале, а правителството да ми се подиграва с данъчно облекчение равняващо се на 20 лв годишно за едно дете!

fallback