Снимка: архив Булфото
fallback

Ръководните органи на Мюсюлманското изповедание в България насрочиха мюсюлманска конференция за смяна на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет. Тя ще се проведе на 24 януари в НДК.

Конференцията е редовна и се свиква, защото на 12 февруари изтича петгодишният мандат на досегашните висши мюсюлмански духовници.

Това се казва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, изпратена до медиите. Документът е бил приет единодушно на заседание вчера.

В декларацията водачите на мюсюлманите в България се разграничават от процесите в ДПС и опровергават внушенията, че изповеданието има отношение към случващото се в политиката.

Както Dnes.bg писа в края на декември Лютви Местан бе свален от лидерския пост и изключен от партията. Два дни след това той се появи в Кърджалийско, съпроводен от турския посланик и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

"Длъжни сме да опровергаем внушенията, че Мюсюлманско изповедание има отношение към случващото се в сферата на политиката", се казва в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет.

Духовниците потвърждават, че един от основните приоритети на мюсюлманската общност е създаването на акредитирано мюсюлманско висше учебно заведение. Мюсюлманите водачи продължават да настояват и за "връщане на завещаните от дедите им култово-религиозни храмове, иззети по време на комунистическия режим". Те са и за навременната превенция от евентуални злонамерени и радикални влияния, както и за ефективно и прозрачно управление на религиозните дела и тяхното представяне на разбираем език на общността.

"Ние смятаме, че проблемите на мюсюлманската общност биха се решили благодарение на далновидна политика, основана на европейските ценности и демократичните порядки. Единствено тогава бихме могли да заявим, че се чувстваме истински европейски граждани на България", се казва още в декларацията.

Тя завършва с категоричното изявление, че мюсюлманското изповедание не е функция на една или друга политическа сила и се противопоставя на опитите да му "бъдат внушени функциите на политическо инженерство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

АЛА АЛА

преди 8 години

Знаете ли какво означава АЛА-БАЛА? АЛА означава алах а БАЛА означава БАЛАМОСВАНЕ!НАЗДРАВЕ ЗА ПРОРОКА!

10

Истината:

преди 8 години

По времето на Султана и Митхат паша---са строени и големите Банки в България!/...банките в Плевен , Лом , Русе и пр./ЕГАТИ "турското робство"----ЩОМ ТИ РАЗВИВАТ БАНКОВОТО ДЕЛО В СТРАНАТА!ТОВА С "РОБСТВОТО"-----е абсолютна руска ПРОПАГАНДНА измишльотина!ИМАЛО Е ВЕРСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ -----НО ,...И ДНЕС ГО ИМА СЪЩО !!!!ТО СЕ ПРАВИ --АБСОЛЮТНО СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ!ЗАЩОТО , "АЛЛАХ И ГОСПОД"------СА Е ДНО И СЪЩО НЕЩО!!!ПРОСТО ---САМО , ИМЕНАТА СА ИМ РАЗЛИЧНИ !!!

9

случаен

преди 8 години

До ДОЛНЮ-когато България пада под така нареченото турско робство е била около 1 300 000 души,след 500 години вече е 4 500 000 души.Така,а сега да видим-1989г- сме близо 9 000 000,а 25 години по-късно вече вървим към България след Освобождението,нещо не ми се връзват сметките.Щях да забравя най-много църкви са построени по времето на игото,чисто и просто защото султана ги е задължавал на база християнско население.Българи да са роби на българи,като сега е по-лошо,геноцид над народа си язък...

fallback