Снимка: архив Булфото

Ръководните органи на Мюсюлманското изповедание в България насрочиха мюсюлманска конференция за смяна на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет. Тя ще се проведе на 24 януари в НДК.

Конференцията е редовна и се свиква, защото на 12 февруари изтича петгодишният мандат на досегашните висши мюсюлмански духовници.

Това се казва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, изпратена до медиите. Документът е бил приет единодушно на заседание вчера.

В декларацията водачите на мюсюлманите в България се разграничават от процесите в ДПС и опровергават внушенията, че изповеданието има отношение към случващото се в политиката.

Както Dnes.bg писа в края на декември Лютви Местан бе свален от лидерския пост и изключен от партията. Два дни след това той се появи в Кърджалийско, съпроводен от турския посланик и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

"Длъжни сме да опровергаем внушенията, че Мюсюлманско изповедание има отношение към случващото се в сферата на политиката", се казва в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет.

Духовниците потвърждават, че един от основните приоритети на мюсюлманската общност е създаването на акредитирано мюсюлманско висше учебно заведение. Мюсюлманите водачи продължават да настояват и за "връщане на завещаните от дедите им култово-религиозни храмове, иззети по време на комунистическия режим". Те са и за навременната превенция от евентуални злонамерени и радикални влияния, както и за ефективно и прозрачно управление на религиозните дела и тяхното представяне на разбираем език на общността.

"Ние смятаме, че проблемите на мюсюлманската общност биха се решили благодарение на далновидна политика, основана на европейските ценности и демократичните порядки. Единствено тогава бихме могли да заявим, че се чувстваме истински европейски граждани на България", се казва още в декларацията.

Тя завършва с категоричното изявление, че мюсюлманското изповедание не е функция на една или друга политическа сила и се противопоставя на опитите да му "бъдат внушени функциите на политическо инженерство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase