Снимка: Bulphoto, архив

Комисията за защита на потребителите подписа споразумение за сътрудничество с неправителствена организация с цел предпазване на по-възрасните хора срещу нелоялните практики, съобщи БНР.

Сдружението "Народно движение против корупцията и за иновативна икономика" и Комисията за защита на потербителите ще си партнират за по-бързо и ефективно разкриване и преустановяване на некоректните действия на търговци по отношение на хората от третата възраст.

Предвиждат се и инициативи за повишаване на информираността на тази група граждани за правата им на потребители на стоки и услуги.

"Целта е те да могат да се справят по-ефективно в ситуации, в които търговци се опитват да ги подвеждат и да сключват неизгодни за тях сделки. Фокусът е върху продукти, които не са им достатъчно добре познати", каза председателят на комисията Димитър Маргаритов.

"Имаме наблюдения на пазара, които ни карат да бъдем още по-внимателни в отношението си към това как да предпазим хората от третата възраст, за да не стават жертва на нелоялни практики, които имат по-специфичен характер и са насочени към тях, защото те са по-уязвима група, по-лесно се поддават на различен тип внушения, включително когато става въпрос за здравословно състояние, различен тип стоки, които се обявяват като промоционални.

Хората от третата възраст ще бъдат привлечени като активни участници в процеса. Те ще обменят данни за състоянието на пазара и ще разискват възможните мерки за неутрализиране на негативните тенденции в него", посочи още Димитър Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase