Снимка: архив, Булфото
fallback

Очевидно е, че хора, които са доведени до състояние да се издържат от отпадъците от кофите за боклук, чието работно място и място за живеене е улицата, ако разполагаха с 1000 – 2000 – 3000 хил. лв., нямаше да са там и да се занимават с това, коментира пред БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

"Мисля, че е унизително за човешкото достойнство, когато хората, които са притиснати от обстоятелствата, да биват натоварвани с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава", заяви тя, коментирайки предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците.

Oще по темата

По думите ѝ, резонно възниква и въпросът защо след като въведоха възможности за разделно събиране и изхвърляне на боклук, МОСВ и Столичната община не създадоха възможности за обработване на тези разделно събрани отпадъци.

Според нея има много недоразумения в действията на представителите на местната и централната власт, за да се стовари всичко върху бездомните хора и това е престъпно.

"Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство, защото идеята да вземеш на голия и босия обувките и дрехите е лишена от смисъл и от справедливост и не отива на нито едно министерство да прави подобни предложения", категорична бе Манолова.

Тя заяви, че огромната тема за социално изключените, за хората, които нямат перспектива и възможности пред себе си, ще бъде един от приоритетите в нейната дейност през новата година.

Във връзка с доклада, който омбудсманът ще представи от проверките в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, тя заяви, че от извършените проверки през ноември и декември в шестте съществуващи интерната основният извод, който се налага е, че по най-бързия начин тези учреждения трябва да бъдат закрити.

Според нея е абсурдно в 21 век малолетни деца да бъдат настанявани и на практика лишавани от свобода за постъпки, за които възрастните не носят отговорност.

Мая Манолова заяви, че след като бъдат закрити тези интернати, би следвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, в които да бъдат включени хора със специални познания, които да работят с тези деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

ANE DA MI RAZTEGAT LOKUM ZA DETE I MASLO ,KOITO SI E PRAVIL KEF NA ONAZ RABOTA TOI DA MISLI ZA MASLOTO

11

Анонимен

преди 8 години

AKO NEKOI ISKA DA PECHELI OT TAZ RABOTA NA TEZI XORA NEKA IM NAMERI PREPITANIE I MESTO ZA JIVEENE TAKA CHE DA SA POLEZNI NA OBSHTESTVOTOA IMA TOLKOZ MNOGO ZANIMANIA NAPRIMER OBLECHETEGI NAMERETE IM PODSLON I S EDIN POLICAI POTRIMA KATO KNODUKTORI V GRADSKIA DA GLOBEVAT GRATISCHIITE

10

Анонимен

преди 8 години

Тази глоба не е за впиянчените несретници, които пъплят по улиците, а за онея тълпи млади здрави прави м.ан.Г-ал-и-, които заедно с осемте си чавета и заразните си кучета обикалят целодневно по улиците с мръсните си каруци, чупят кофите и разпиляват отпадъците. Тея трябва да ги забранят и да ги разкарат от града.

fallback