Снимка: flickr
fallback

Първият контакт между новороденото и майката да стане задължителен по медицински стандарт. За това настояват група неправителствени организации.

Според резултатите от интернет-анкета, обхванала над 5200 жени, които са родили в България през последните 3 години, 86% от бебетата са били отделени от майките си в първите часове от живота им след раждането.

"Рутинното разделяне на новородените бебета от майките им противоречи на съвременните медицински практики по света и за това има множество документи", каза пред БНР Миглена Делчева от Фондация "Родители за родители".

Oще по темата

"Всички сме майки, общуваме с други майки, споделят се истории. Ние знаем, че масово първият контакт не се случва, но това го знаем от нашето обкръжение. Тази анкета, макар и непредставителна, обхваща голям брой майки и тя дава една доста добра представа за това, какво реално се случва в болниците", допълни Делчева.

По думите й високият процент на деца, отделени от майките си в първите часове след раждането означава, че имаме голям проблем.

"Медицински проучвания доказват, че когато бебето се остави с майката веднага след раждането му, това допринася за по-бързата му физическа и психологическа адаптация в следродилния период. Българското медицинско образование обаче не дава тази гледна точка", обясни Олга Дукат, дула, която в момента се обучава за акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Родилка

преди 8 години

Мале мила, колко *** коментари, тежко на тази "държава" при такива индивиди с такова мислене и такива категорични изказвания. Не разбрахте, че основното, което ни липсва в болниците, е ЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ, но за какво ли ви е то, та вие не сте човеци.. Чуждият опит и добри практики не се въвеждат у нас, въпреки многобройните проучвания и доказателства за приноса към здравето и живота, имунитета на бебетата. Кеф ли ви прави това? Да си продължаваме по старому, така ли?

15

Анонимен

преди 8 години

Мила АЗ, това което сте написала говори за "лек" непрофесионализъм. Когато си нараниш главата и има нужда от шев, мястото се бръсне, за да не се инфектира раната. Какво да кажем за коремна операция? А за клизмата... може би искате, докато сте с упойка да се изпуснете случайно на масата, да изцапате и да умрете от срам; фекалиите съдържат болестотворни бактерии. Обезболяващите инжекции никой не ви ги поставя насила; толкова сте разбрала какво ви бият...

14

Анонимен

преди 8 години

Мнооо телевизия гледате и мнооо интернет четете... Пък и големи разбирачи по всичко се навъдиха. Предлагам сички да си раждат у къщята на земята с кварталната бабичка, да се въргаляте с бебето в мърсотията, докато се нагушкате и нацелувате, да го държите гладно, докато ви тръгне кърмата и да не го ваксинирате. После може да си го обучавате вкъщи, щото училищата са вредни. п.п. Най-убаво сички да се кАчиме по чукарите и пещерите.

fallback