Архив: Булфото

Пазарът на труда в България трябва да се готви за навлизане на възрастни работници, смята Христина Христова, бивш социален министър в правителството на НДСВ.

"Ако при 100 пенсиониращи се през 2001 г. 124 са влизали на тяхно място, през 2014 г. на тяхно място вече са влизали 72-ма души", съобщи тя в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

"В момента българските пенсионери са 2 млн. и 300 хиляди души. Коледните и великденските добавки се дават на тези, които са под линията на бедност, за миналата година тя беше 280 лв. 60% от нашите пенсионери получиха тези пари", даде за пример тя.

Въпреки реформите в пенсионната реформа останаха най-големите пробойни - ранното пенсиониране и инвалидните пенсии, смята Христова. В силовите ведомства пенсионната възраст остана 52 години и 10 месеца, даде за пример тя.

Другият проблем в България е ниската раждаемост - 4000 бебета по-малко са проплакали у нас през миналата година, според данни на НСИ.

По думите на доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН тази тенденция от последните години едва ли ще се промени за в бъдеще. Картината в малките населени места е трагична, там и миграцията е много голяма, допълни Христова.

Според нея болшинството от заминаващите в чужбина българи са до 39-годишна възраст, т.е. хора в активна, детеродна възраст.

Регионалните различия в страната също дават отражения на демографската картина у нас, допълни тя.

Това означава, че е неоходима целенасочена регионална политика, каза Христова и напомни, че в основата на демографската политика трябва да е семейството.

Целият разговор чуйте във Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase