Снимка: архив, Reuters

"Ванга никога не е казвала, че ще има трета световна война или че Рим ще стане столица на халифата." Това твърди пред "Труд" Жени Костадинова, автор на пет книги за Ванга.

Първата й книга "Пророчествата на Ванга" излиза през 1997 г. и в нея са публикувани спомените за пророчицата на нейните приятели, събрани веднага след смъртта й.

В България интересът към личността и предсказанията на Ванга никога не е секвал. Тя е много популярна в Сърбия и Македония, а в Русия преди две години дори направиха филм за нея. Но изведнъж в началото на декември мъртвата пророчица стана световна новина, след като един от най-големите таблоиди - "Ню Йорк пост", й посвети материал, озаглавен „Трябваше да слушаме тази сляпа българска старица за ИДИЛ“.

"Сляп мистик, за когото се твърди, че е предвидила 11 септември, цунамито от 26 декември 2004 г., разлива в атомната централа във Фукушима и раждането на ИДИЛ, също така е направила злокобни предсказания за 2016 г. и занапред", пише в статията, в която Ванга е наречена "Нострадамус на Балканите". Същата история публикува и британският "Мирър", цитира я "Индипендънт". 

Още по темата

Малко по-рано темата "Ванга" бе засегнала и сръбската поп звезда Лепа Брена, която припомни как Ванга й предрекла "Ке земеш мъж у бело!" Лепа Брена е омъжена за легендата на сръбския тенис Слободан Живойнович.

"Ванга никога не е прогнозирала по години. Тези нейни "пророчества", започващи от 2000 г. и стигащи до 5000 г., тръгнали от сайта "Риа новости" преди 6-7 години, наскоро един турски блог си ги доизмисли и подмени, а в ерата на интернет всеки говори всякакви небивалици. Хората да бъдат внимателни, като четат такива "новини". Ванга е удобна чрез нея да се внушават всевъзможни послания, но търсещият истината не се доверява лесно", казва Жени Костадинова.

"Ванга е Балканският Нострадамус, днешният Нострадамус и като велик пророк ще бъде цитирана често”, казва Костадинова. - Жалкото е обаче, че я цитират некоректно. Всеки си измисля "пророчества" от нейно име - кое от кое по-нелепи, смесват се истинските й прозрения с лъжливи и това създава изкривен образ както на нейната личност, така и на мъдростта и дарбата й. Но с великите хора е така - митовете надживяват и тях, и оставеното от тях."

"За 20 години изследователски труд върху личността и делото на Ванга не съм срещала човек, който да ми каже подобно нейно "пророчество" - коментира Костадинова друго приписвано на Ванга предвиждане - че Рим ще стане столица на новия халифат.

"Откъде е взето това нейно твърдение? Винаги, когато говоря за нейните пророчества, аз цитирам пред кого и кога - някакъв ориентир за време, ги е направила. Тя много внимателно подбира хората, пред които говори за политика и общочовешки теми. Точно защото е знаела, че с думите й ще злоупотребяват. Не че не го правеха още когато беше жива. Но пък днес, когато я няма във видимия земен свят, съвсем не може да се защити от вменени й нелепи думи и твърдения, целящи да внасят смут и страх сред хората. Точно от това Ванга се опитва да предпази присъстващите край нея и отказва да прави глобални пророчества. А направи ли ги, иска от хората, пред които ги е казала, да й дадат обет за мълчание. Има неща, които са орисани да останат тайна", казва още Костадинова.

Друго популярно "предсказание" на Ванга е че световният конфликт ще тръгне от изпуснат от лаборатория вирус. Отговорът на Костадинова също е категоричен: "Глупости! Пак съчинения от името на пророчицата! Някои написаха романи за Ванга и цитират собствените си измишльотини като нейни твърдения. Това е кощунство. Но всеки да си носи отговорността пред собствената съвест и морал."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase