Докато Коледа е семеен празник, сега много хора излизат навън и по Нова година злоупотребите с алкохол са много по-големи. Това обясни пред БНР кардиологът доц. Сотир Марчев.
На вкус и мирис метиловият алкохол не може да се различи. При домашно произведения алкохол производителят му вярва на себе си, останалите да се доверяват на запечатаната бутилка със заплатени акцизи, посочи д-р Марчев по повод трагичните случаи с фатален изход в Якоруда.
Той посъветва страдащите от тежък махмурлук да консумират по-скоро бистри, прозрачните алкохоли, защото те предизвикват по-лек махмурлук - например ракията и водката предизвикват по-лек махмурлук от червеното вино,
брендито и рома.
"Младите хора не бива да пият на гладно, защото храната задържа в себе си част от алкохола и нивото му в кръвта се качва по-бавно. Лош вариант е комбинирането на алкохола с газирани напитки, защото те подпомагат резорбирането на алкохола и улесняват напиването. Затова от бира и шампанско човек по-лесно се напива, отколкото е очаквал, гледайки по-ниския техен градус", коментира той.
"Кафето първоначално помага, но дългосрочно пречи на възстановяването от махмурлука. Най-добра остава водата", посочи още доц. Марчев.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
6
Гоце
преди 8 годиниЗапомнете златното правило: "Щом не е китайско, е менте!"
5
Анонимен
преди 8 годиниБезумна статия на фона на ракиената афера в Якоруда. Днес.биджи вие завършвате годината подобаващо. След ракия - лек махмурлук, след менте ракия - лека ти пръст.
4
ФАШИСТ
преди 8 годиничервени мезета (домашно производство) върви с червено вино (домашно производство ) и ракия гроздова (домашно производство - тройна преварка )върви с червени мезета (домашно производство ) ха НАЗДРАВЕ и ДА ВИ Е СЛАДКО !