Снимка: Булфото, ахрив

Филмът "България, моя земя" на телевизионния канал "Ал Джазира" е част от програма за подмяна на историческата истина, обяви историкът проф. Божидар Димитров.

Основната теза на лентата е, че в България има лошо отношение към турското "мнозинство".

Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота.

"Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров пред bTV.

Още по темата

Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население.

По думите на проф. Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, смята той.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята Димитров.

Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени, които да придадат тежест и усещане за достоверност на направените твърдения. Професорът напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били "верни".

През последните години в Турция беше създаден специален фонд "Теда", който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

Този филм е "активно мероприятие", твърди експертът по антитероризъм Славчо Велков. По думите му времето избрано, за да се разпространи документалния филм, не е случайно.

Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Към момента филмът, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase