Снимка: bTV
fallback

Майката Лилия, която изостави детенцето си, е твърдо решена да си го върне. Това заяви самата тя пред bTV, като настоя, че съжалява.

Социалните работници в България масово връщат деца при родителите им без да са проверили дали те могат да се грижат за тях. А това не е първият случай, в който Лилия Делева оставя рожбата си – месец след раждането на детенцето, то отново е било в приемно семейство. 

"И социалните работници имат вина, да проучат доколко тази майка има къде да отиде с детето. Тя не е проявявала загриженост, емоционална връзка. Тя е използвала тези срещи, за да си прави селфи с детето за Facebook”, твърди Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа. 

Oще по темата

Последните месеци Лилия, заедно с 11-месечната Владислава и бащата, живеели при свекървата в село Житница. Във фаталния ден Лилия и бебето били изгонени от дома им. 

"Всеки ме гони... И аз просто.. в отчаяние... я изоставих", казва майката. Тя е категорична, че няма да остави детето за осиновяване.

В момента Лилия не разполага със средства и подслон. Баба й, която отглежда другите й две деца, не иска да приеме бебето в дома си, тъй като така ще обрече на мизерен живот другите си внучета.

И двете по-големи деца на Лилия са добри ученици, баткото е приет наскоро в Художествената гимназия. "Децата се гледат с пари. Ние нямаме такава възможност да я гледаме толкова деца без бащи! Нямаме, защото моята пенсия е 211 лева", каза Цона Василева, баба на детето.

Детето е настанено в приемно семейство. Социалните служби са категорични, че на този етап Лилия не е в състояние да се грижи за момиченцето си.

"Ако тя емоционално, физически и  социално се стабилизира, разбира се, с наша помощ и подкрепа... Ние сме готови да работим в посока реинтегриране на детето. Но това ще стане само тогава, когато тя е готова за това и има необходимите работа, дом и условия да се грижи за детето”, категорична е Надя Танева, директор на "Социално подпомагане"-Пловдив.

Единствената възможност за Лилия е да се регистрира в бюрото по труда, а общинските власти в Калояново евентуално да й осигурят социално общинско жилище.

От дирекция "Социално подпомагане" не се ангажират със срокове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Близак

преди 7 години

Ало нина бабата по маичина линия дори нее виждала малката на живо та камоли да се грижи за нея

81

Bgprodukcia

преди 8 години

Bravo, bulka! :-)Draj se! :-)Patent, licenz i cena! :-)Bulgarska produkcia - originalna i kachestvena! :-)S lubov proizvedena!:-)bez bg stopanska kamara i bez ban!:-)

80

Неа

преди 8 години

Някъде по коментарите пишеше , че още е млада и може да се образова . Е за тази ситуация емоционален коефициент се иска , не какви знания . И да придобие академични такива какво от това ?! Повечето взимаме по 500 лв ... Точно толкова колкото може да взима и някой без образование .... Нараждала 3 деца и чака някой да и помага ... Аман !

fallback