Снимка: архив, Булфото

Нова лична карта вече ще можем да си извадим само с един клик в интернет, вместо да се редим на опашки по гишетата, информира Монитор.

Новата услуга ще ни позволи онлайн да подадем документите за паспорт и да посочим откъде искаме да си я вземем. "Централизирано те могат да бъдат издавани много бързо и с доставка всеки може да ги получи в регионалните центрове. Няма да има нужда да посещава офис“, разясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Нововъведението ще облекчи значително стотици хиляди българи, живеещи зад граница, коментира вестник "Труд". Досега живеещите в чужбина трябваше да пътуват до посолство или консулство, където да подадат заявление.

Министерството на външните работи вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги "Е-консулски услуги". Условието за използване на платформата е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на електронната услуга обаче е необходимо да се направят изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта - Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.

Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.

Дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса услугата ще бъде по-евтина за хората. За сравнение в консулствата ни в Испания вземат 40 евро за паспорт плюс 20 за куриер. Паспортът в България струва 40 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase