Архив: Булфото
fallback

Повече прозрачност, публичност и да се контролира възрастта на маршрутките. За това настояват от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт поясни координаторът й Веселин Кирев пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

"Държавната автомобилна инспекция прави проверки на маршрутките, но не е ясно под чия шапка са. От Центъра за градска мобилност са отказали да ги проверяват. Настоявали сме на заседания на Комисията по транспорт в общинския съвет - договорите с превозвачите да бъдат публични, защото по наша информация, те заплащат някаква месечна такса на общината, но не е ясно в какъв размер, за какво става въпрос и няма информация за самите транспортни карти в нета", обясни Кирев.

Той припомни, че има наредба за извършване на обществен превоз от СОС от 1999 г. - когато един превозвач кандидатства за този транспорт, местата в маршрутка трябва да са между 16 и 18.

"Ако превозвачът предложи повече - между 20 и 26 места, ще получи по-ниска оценка", поясни Кирев. Той обясни, че линиите на маршрутните таксита са около 15.

В договорите със Столична община, които са подписали маршрутните превозвачи, са записани санкции, които те носят, ако са установи нарушение, добави председателят на сдружението на маршрутните превозвачи Витан Андреев. Според него контролът върху маршрутките е достатъчно рестриктивен и ефективен.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

ДАИ да дебне и за психическата годност на шофьорите! В Русе има шофьор на автобус - джихадист, ходеше преди с тениска на ИД. Автобусът е с номер Р 2111, жълт мерцедес.

3

Анонимен

преди 8 години

"ДАИ да дебне възрастта на маршрутките"Опссс, нова схема за рекет.Някой пак ще ***

2

reindjura

преди 8 години

ДАИ не съществува много отдавна, има Изпълнителна агенция автомобилна адинистрация и маршрутките са в по-лошо състояние от руските влакови мотриси от 1973г.

fallback