Снимка: Dnes.bg

Общ преглед
Eкоактивисти се събраха на протест в столицата. Протестът е под наслов “Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила”.

Причина за недоволството им е строителството на ски съоръжения в трите национални парка.

Събралите се първо блокираха движението по бул. "Патриарх Евтимий", а след това ул. "Г. Раковски".
 
Шествието тръгна от Попа, протестиращите преминаха покрай Министерството на околната среда и водите до Министерски съвет, където бе крайната точка.

По-рано днес коалицията неправителствени организации обяви, че протести ще има в пет града на България - София, Пловдив, Варна, Русе и Перник.

Във Facebook събитието на протеста Коалицията “За да остане природа в България” публикува исканията, включващи спиране на строежите във Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природните паркове Витоша и Пирин, както и връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

По време на срещата си с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на 25 септември природозащитниците от Коалицията “За да остане природа в България” заявиха, че съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени.

Неправителствените организации смятат, че новите планове за управлението на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин се изготвят по скандален начин.

В рамките на срещата те поискаха държавата като възложител на трите плана и екоминистерството да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. Ако това се случи, плановете трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени отново за одобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар