Снимка, архив Булфото
fallback

Работи се по проект за нов закон по отношение на детското правосъдие. Напредък от гледна точка на положителния ефект върху децата обаче няма, коментира пред БНР председателят на УС на Института за социални дейности и практики проф. Нели Петрова във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет за закрила на детето.

"Ефектът върху отделното дете и семейство е доста труден анализ, който не се прави. Смисълът е отговорните институции да се интересуват от ефекта, който се получава от тяхната работа. По отношение на правосъдието за деца няма никакви ефекти", обобщи Петрова и допълни, че "това е една закъсняла и нежелана реформа".

"Тя се прави с усилия, но не знам дали са заделени средства от страна на държавата. Всичко се прави, сякаш защото отвън го искат, с една тиха съпротива от страна на институциите.

Тя очаква, че когато техните предложения за промени стигнат до парламента, те ще бъдат обезсилени от депутатите, както много место се случва.

Част от съпротивата идва от отвътре, от държавните институции. Първо, в тях има недостиг на експертни оценки в тази сфера. От друга страна големите министерства - МОН, правосъдното министерство, не подкрепят реално тази реформа, е оценката на Петрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback