Александър Андреев. Снимка: БТА

Изборният ден започна нормално в цялата страна, като към момента не са постъпили сигнали за нарушения или случаи, в които не са открити изборните секции, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

Още по темата
Той посочи, че през седмицата има отделни случаи на отказали се членове на избирателни комисии от балотажа заради хаоса в изборната нощ на 25 октомври, но където е било необходимо, те вече са сменени. “Ако в днешния ден има такива случаи, те ще бъдат заменени с резервни членове, не би трябвало да има проблеми”, посочи Андреев.

По думите му група членове на ЦИК, които отговарят за контакта със столичната ОИК, са посетили в петък Зала 1 на НДК, където ще бъде приемането на протоколите, за да се види с какво може да се съдейства за организацията. 

“Условията там са добри, има възможност освен в залата, хората да изчакват и пред залата.  Отделно са осигурени топли напитки, вода, място за излаз към терасите, закуски... Както знаем изборният ден е дълъг, защото дефакто предаването на протоколите е краят на изборния ден”, уточни Андреев.

Изборният ден започна в 6.00 часа и ще продължи до 19.00 часа, а ако има избиратели пред секциите в този час - и до 20.00 часа, припомнят от ЦИК.

От МВР също отчитат, че изборният ден е започнал в спокойна обстановка. Създадена е организация за осигуряване на обществения ред и няма регистрирани сериозни нарушения, отчитат от силовото министерство.

В областните дирекции на МВР е организирано 24-часово дежурство на щабовете, които приемат и обработват сигнали, свързани с нормалното осъществяване на втория тур на местните избори.

Звената "Български документи за самоличност" днес ще бъдат отворени от 8.00 до 18.00 ч. за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас. Предприети са необходимите мерки за охраната на обществения ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase