Архив: Булфото
fallback

Работодателите трябва да следят състоянието на служителите си, заяви зам.-министърът на труда Гълъб Донев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По негови думи най-често посочваните причини за т.н. "бърнаут“ са несигурността и промените на работното място – близо 72% от работещите са дали този отговор според европейски проучвания по темата. Други ключови фактори за стреса на работното място са извънредният труд и неправилното съотношение между работата и личния живот. Напомняме, че в Швеция беше приет 6-часовият работен ден, с цел да бъде повишена продуктивността и да се осигури по-щастлив живот на работещите.

Зам.-министърът на труда е категоричен, че стресът трябва да бъде включен в оценката на риска. Според Донев най-точното определение за стрес на работното място е, когато изискванията за работа несъответстват с възможностите на служителя. Той отбеляза, че това е често срещан сценарий, тъй като работодателите в България нямат достатъчно познания относно психосоциалните рискове.

"Когато има една добра психосоциална среда на работното място, тогава идва и удовлетвореността от работата", обясни той. Човек е мотивиран да допринася, да работи, когато се работи в екип, когато ръководството включва работниците в промените, в обсъждането, убеден е експертът.

Стресът на работното място не е личностен проблем, а е проблем на организацията.

"Трябва да се вземат организационни мерки за обучение. Да се поставят осъществими срокове. Организация на работното време с определени тонове на стрес и почивка“, коментира Донев.

Българинът рядко споделя с шефа си за трудностите, допълни зам.-министърът. По данни на ЕС България е в средните места по сексуален тормоз и физическо насилие на работното място, каза Донев. Това най-често се случва в професиите, където се обслужват клиенти, както и при професиите, свързани със сигурността.

Донев коментира, че Министерството на труда ще настоява за вдигане на минималната работна заплата и опроверга твърденията, че това ще доведе до съкращения на работни места. Той допълни, че едва 11% от работещото население на България получава минимално възнаграждение. Отново по негови думи нарастването на минималната заплата обаче няма да вдигне обезщетението за безработица.

Целия разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback