Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Храните и напитките със съдържание на определени съставки над нормата да се облагат с данък от 1 юли 2016 г. Това предвижда проектозаконът за данък обществено здраве, пуснат за обществено обсъждане от здравното министерство.

Oще по темата
Ставките са различни и са определени върху килограм или литър продукт, пише "24 часа".

Най-ниската е 0,43 лв. и е за газирани напитки и енергийни напитки, шоколадови изделия със захар или подсладител.

Следва ставката 0,81 лв., която е за захар над нормата в продукти като тестени и захарни изделия, бисквити и сладолед.

По 1,55 лв. е ставката за енергийни напитки с кофеин или таурин над посочени в проектозакона количества.

Със същата сума ще се облага и килограм продукт със сол над нормата. Тук се числят снаксове, чипсове, сухи супи и бульони, подправки и сосове, бисквити.

Най-високата ставка 3,10 лв./кг е за частично хидрогенирани мазнини, тъй като при производството им се получават изключително вредните трансмастни киселини. Групата обхваща имитиращи млечни продукти, маргарин, фастфуд - пържени във втвърдени растителни масла съставки на сандвичи, пържени картофи, тестени изделия.

Проектозаконът предлага и забрана на рекламата на обложените с данък обществено здраве храни и напитки за деца чрез промени в Закона за радиото и телевизията.

В магазини, бюфети, заведения, подвижни щандове храните и напитките, които са обект на новия закон, ще се продават на щандове с надпис "Продуктите се облагат с данък за общественото здраве".

Данъкът ще се декларира и внася в НАП. Дължат го производители и дистрибутори - за вносните храни и напитки.

Очакват се по около 150 млн. лв. приходи годишно. Средствата ще се разходват от обществен съвет, като по 20% ще се превеждат по сметките на просветното и спортното министерство за проглами за спорт и здравословно хранене, а 60% са за здравното министерство - за програми за лечение и профилактика на социалнозначими болести.

Няма да се облагат храни от първа необходимост - хляб, месо и месни изделия, мляко и млечни изделия, мед, чай и кафе, нектари, както и конфитюри и желета, произведени по стандарта за екстра качество.   

Глобите за нарушения са от 500 до 10 000 лв., пише в проекта на здравния министър д-р Петър Москов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

Рядко ям чипс но това правителство са решили да намалят потреблението на стоки. Нъпросът е защо? Кой има полза от това да се купува по-малко?

23

Дръндер

преди 8 години

Искам данък министър кретеноид или направо данък Москов! Защото тоя тотално истреще! Аз казвам да се вдигнем и да го изритаме от здравното министерство! А също така и тоя дето го назначи - ***! Данък храни, отпечатък за да си вляза при личния лекар утре ще ми искат отпечатък и за да си обърша ***, защото тоалетната хартия не е екологичен продукт! Приемат ли този данък и тая простотия с отпечатъците трябва да сме *** да ги търпим!

22

Анонимен

преди 8 години

АЗ ИСКАМ ДА НАЛОЖАТ ДАНЪК-ТИКВА И КУХА КРАТУНА..И ДАНЪК-ОХРАНЕН ДУПЕТАТ!

fallback