Снимка: архив, БулФото
fallback

51 трансплантации са извършени у нас от началото на тази година. В листата на чакащите са вписани 930 пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, 25 - на сърце, 43 - на черен дроб, 12 - на бял дроб, по данни на Изпълнителната агенция за трансплантация.

Пациенти, преживели трансплантация на орган, наградиха с плакети за професионализъм лекари и с възпоменателни плакети близките на донорите, дарили органи. Инициативата е по повод Европейската седмица на донорството и са състоя в столичната болница "Св. Екатерина", предаде БТА.

Трансплантацията понякога е единственият шанс на някой да продължи да живее, всеки трупен донор може да спаси седем живота.

"Прекланям се пред близките на донорите, взели благородно решение да дарят органите му", каза директорът на болницата проф. Генчо Начев.

По думите му в Европа 56 хиляди болни чакат за трансплантация на орган или тъкан.

"Няма по-голямо благородство от това да дариш орган и да спасиш няколко живота", каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Народе?!!!!!

преди 8 години

Четете внимателно коментар 5 - там е цялата истина!

6

ллл

преди 8 години

До Анонимен1Отиват си, ама поради простотията по пътищата и високата скорост 90% от тези 1000 човека са направо размазани. Три часовникарски бригади не могат да ги съберат, не стават за донори.

5

vivian

преди 8 години

До АнонименЗнам,че звучи ужасно, но чакащите трансплантации разчитат точно на това...повечко катастрофи,повече шанс за тях....

fallback