fallback

Готов е моделът за изработването на средновековната българска корона, съобщиха от НИМ. Тя ще бъде изработена безплатно от българския ювелир Стойчо Везенков, а златото за нея и за короната на царицата (1,5 кг) е дарение от проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дарение са и бисерите и скъпоценните камъни, така че за копието на короната няма да бъде похарчена и стотинка от държавния бюджет, добави Божидар Димитров.

Идеята за изработване на короните на царстващите български двойки е дошла на Димитров, след като разбрал, че унгарската кралска корона също е копие.

Според Божидар Димитров съществуват достатъчно подробни рисунки на средновековните ни корони – главно във фреските на Боянската църква и в костницата на Бачковския манастир.

За модел на възстановяваната в НИМ корона е взета короната на цар Константин Тих от фреска в Боянската църква от 1259 г. Очаква се короната да бъде готова до Коледа и да бъде изложена в НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

браво

преди 8 години

Браво за решението и изпълнението.

13

Измамен

преди 8 години

Точно този измамник "бижутер" ли избраха .Гербаджия завлякъл толкова много хора с пари.

12

До История (№17)

преди 8 години

А бе пич!Как така"къде са ни учените и историците"?! Те са в БАН и във ВУЗ-овете. Друг е въпросът колко са изучени, важното е че имат научни степени и звания.Няма защо да бъдат заклеймявани заради липсата на задълбочени проучвания, особено пък историците.Онези, които са писали дисертации през соца, знаят, че когато ще се пише по някой научен проблем, първо управляващите спускат директива, после историците доказват, че това е "историческата истина". Сегашните пък първо питат кой ще плати и колко

fallback