Снимка: архив, Булфото
fallback

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози.

По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа. Здравните власти в България са притеснени от коронавируса, макар и все още да няма пряка опасност за нашата страна. Така коментира проблема вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Монитор".

Той обясни, че както всички вируси от тази група и този се променя много бързо, което често пъти заблуждава докторите. По думите му не е изключено той да започне да се предава и като респираторно заболяване, а не чрез заразяване от кръв и пряк контакт със секрет на болна камила, както до сега.

Въпреки вероятността вирусът да достигне България да е малка, МЗ е разпоредило на всички джипита да взимат проби от пациенти с грипоподобни симптоми, които са били в Саудитска Арабия, откъдето тръгна заразата, каза още д-р Ангел Кунчев.

Районните ни здравни инспекции, както и референтната лаборатория са снабдени с достатъчно количество тестове и реактиви за изследвания, допълни той. Това е уверило и МЗ в отговор на запитване на СЗО и посолството на САЩ в София, които също са питали дали имаме всичко необходимо, ако се наложи да посрещнем заразата.

От коронавируса са починали общо 94 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

явно пак трябва да се закупят ненужни ваксини.а и броя на животинските видове е голям има имена за кръщаване.

16

Ше видите вие...

преди 8 години

....като падне още цената на "саудитския петрол"---ШЕ НАТРЪШКА ЦЕЛИЯ РУСКИ "ЛУКОЙЛ"!!С ГАРАНЦИЯ!

15

Анонимен

преди 8 години

То и ебола имаше, веднага след пристигането на двама руски доктори в Африка еболата спря!

fallback