Снимка: bgonair.bg
fallback

Недостигът на финансови средства и трудностите при оптимизиране на семейния бюджет – най-честите проблеми, с които се сблъскват самотните родители в България. Те представляват 14,7% от всички домакинства у нас, показват данни на Евростат.

Самотният родител най-често се асоциира с труден живот и безпаричие. Случаят на Константин Венков не е такъв. Напук на лошата социална политика в България и без помощ от държавата, той вече 10 години отглежда сина си напълно сам.

"Когато синът ми беше малък, детските надбавки бяха 18 лв., и за мен беше обидно да ходя да ги взимам. 18 лв. нищо не ти решават, дори закуската в училище", сподели Константин.

Той успява да осигури финансова стабилност на малкото си семейство, но липсата на време за детето става причина Константин да смени 4 пъти работата си.

"В моя случай сина ми ходеше на карате, на футбол, на плуване и на английски, и съответно времето също така беше доста сериозен проблем, защото само аз го водех. Работодателите искат по-голямо присъствие като време, детето от своя страна също иска, и съответно човек си подрежа нещата спрямо приоритетите", добави той.

Още над 400 хиляди родители в страната се сблъскват с проблемите на Константин. По данни на Евростат най-висок брой самотни родители живеят в столицата – повече от 80 хиляди.

Освен с времето за детето и възпитанието, родителите, които отглеждат сами децата си, изпитват голяма трудност и с организирането на малкия си бюджет. Според закона в България тази група се подпомага като останалите родители – те могат да кандидатстват за помощ за социално подпомагане, за отопление и за наем за общинско жилище.

"Няма социална помощ, която да е отредена точно за самотен родител в закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане, както при отпускането на целевите помощи за отопление тези родители обаче ползват по-висок процент. Той дава право на повечето от тях да имат право на достъп до този вид подпомагане", обясни Зоя Попова от Агенцията по социално подпомагане .

За да могат да получат такава помощ самотните родители обикновено трябва да са безработни или с доход по-малък от минималната работна заплата. Дори и да отговарят на критериите, сумата е крайно недостатъчна. За да стигат парите за наем, сметки, храна и разходи за детето, специалисти съветват самотните родителите да водят стриктен отчет на бюджета си. Да се търсят винаги намаления, да се купуват дрехи и книги от приятели или магазини със стоки втора употреба, съветват финансовите експерти.

За Константин самотното родителство е трудно колкото всяко друго. Преодолял финансовите пречки, той вече е изпратил сина си да учи във Франция. И гледа напред.

Вижте репортажа на Bulgaria ON AIR във видеото:



Гледайте още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Само не разбрах защо правите новина от това? В България има хиляди и хиляди самотни родители, защо решихте, че този е по-специален? Може би защото е самотен баща, а не самотна майка?

7

Една самотна майка

преди 8 години

Този "експерт" да си скъса дипломата и да върне парите, които държавата е похарчила да го направи "експерт".Да осигурят места за ясли и детски градини за децата, за да имаме време да работим, не им искам социалните помощи.От както ми свърши майчинството, вече 4 години живея при баба ми на село, защото нямах никакъв шанс при неработещ баща да запиша детето на ясли и на детска градина в София. И мизерията е пълна, но няма как да изкарвам по 600 лв/месец допълнително за частна градина.

6

РЕАЛНИ ФАКТИ

преди 8 години

ДА, СОЦИАЛНАТА НИ ПОЛИТИКА ГЕНЕРИРА ТЕНДЕНЦИОЗНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО МИГРАЦИЯ НА ЧИТАВИТЕ, ОТГОВОРНИ И ТАБОТЛИВИ БЪЛГАРИ В ЯСНО УРЕДЕНИТЕ И ОТГОВОРНИ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ ДЪРЖАВИ. АБСУРД Е ДА УНИЖАВАШ И ПРЕНЕБРЕГВАШ ВСЯЧЕСКИ РАБОТЕЩИЯТ И ПЛАЩАЩ СИ ДАНЪЦИТЕ СИ БЪЛГ РОДИТЕЛ ЗА ДА СИ ОТГДАШ ПЪЛЧИЩА НЕГРАМОТЕН, ПАРАЗИТИРАЩ ВЪРХУ СОЦИАЛНАТА ни СИСТЕМА ЕЛЕКТОРАТ...

fallback