Лиляна Павлова. Снимка: БТА

Договорите на концесионери на четири плажа ще бъдат предложени за прекратяване заради сериозни нарушения, обяви регионалният министър Лиляна Павлова, която отчете в Бургас изминалия летен сезон.

Става дума за плажовете "Обзор-централен", "Слънчев бряг-север", "Ахтопол-север" и "Несебър-юг".

Наложените глоби на наематели и концесионери са за 1 млн.лв.

Извършени са общо 221 проверки в периода от средата юни до края на септември на 56 плажа, отдадени на концесия и 48 плажни ивици, отдадени под наем.

Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления.

Глоби за 420 хил.лв. са наложени за административни нарушения на 31 морски плажа, а за близо 600 хил.лв. са санкциите за констатирани повторни нарушения.

Най-честите констатирани нарушения са недостатъчен брой спасители и спасителни постове, непълното им оборудване, непълно оборудване на медицинските звена. Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава, установено на 50 плажа.

Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения процент на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях.

При проверките са установени и "плажове отличници“ без нарушения - "Албена“, "Златни пясъци“, "Св. св. Константин и Елена-север“, "Св. св. Константин и Елена-голям плаж“, "Св. св. Константин и Елена-малък плаж“, "Св. св. Константин и Елена-юг“,  "Буните 2“, „Буните“, "Офицерски“, "Рибарски“, "Робинзон“,  "Лозенец-Караагач“, които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете "Козлука“, "Св. Влас – изток“, "Св. Влас – запад“ и "Къмпинг „Веселие“.

Регионалният министър съобщи, че са започнати процедури за предоставяне на концесии за 15 морски плажа – "Нов плаж  Св. Влас“, "Св. Влас-централен“,  "Св. Влас-запад“, "Бургас-север“, "Бургас-централен“, "Росенец-север“, "Червенка“, "Черноморец-юг“, "Градина-запад“, "Градина-централен“, "Приморско-юг“, "Китен-юг“, "Лозенец“, "Нестинарка“ и "Бяла-централен 5“.

В момента се обжалват процедурите за прекратяване на предишния търг за екоплажове "Корал" и "Делфин". Когато приключат, плажовете, за които се търси нов концесионер, ще станат 17.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase