Снимка: Булфото, архив

За двата месеца, през които действа на практиката земеделските производители да наемат работници само за един ден, в Инспекцията по труда са регистрирани 67 539 образци на новия вид договори, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Големият брой е постигнат, въпреки че разпоредбата влезе в сила, когато немалка част от активния земеделски сезон беше приключила, отбелязват от инспекцията.

Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив - 7654, Търговище - 6812, и Стара Загора - 6078. По отношение на обработваните култури най-голям брой еднодневни трудови договори са предоставени на земеделски производители, обработващи лозови масиви, - 19 555, и малинови насаждения - 11 697.

От 21 юли до 23 септември инспекторите по труда са проверили 799 земеделски производители с 8675 наети работници. Най-много проверки на земеделски производители във връзка с еднодневните трудови договори са извършили инспекторите от Пазарджик - 64, следвани от тези в Сливен - 61, и Варна - 60 проверки.

Проверяват се както работодатели, заверили образци на еднодневни договори, за да се установи дали те на практика се използват, така и такива, които не са се възползвали от новата възможност или броят на регистрираните образци е недостатъчен предвид големината на обработваемите площи.

Все още се установяват случаи, макар и не чести, на полагане на труд без какъвто и да е договор, но основно при земеделски стопани, които не са се възползвали от облекченото наемане на работници, се посочва в съобщението.

Установените случаи на работа без договор са 37. Санкцията е от 1500 лв. до 15 000 лв. Работодателите оправдават наемането на хора без договори с нежеланието на самите наети да подпишат еднодневни контракти, тъй като не вярват, че няма да загубят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица, допълват от ГИТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase